Siirt'te düşme ve trafik kazaları ile ilgili araştırma sonucunda Temmuz-Eylül ayları arasındaki 3 aylık dönemde 650 kişi yüksekten düşme nedeni ile acile başvururken, 2010 yılında son 8 ayda 820 kişi yüksekten düşme, 220 kişi de trafik kazaları nedeniyle Siirt Devlet Hastanesi'ne başvurdu.
Siirt'te 2010 yıllı son 8 ay içerisinde yüksekten düşme ve trafik kazaları istatistikleri açıklandı. İstatistiklere göre 820 kişi yüksekten düşerken 220 kişi trafik kazasından dolayı hastaneye başvur özbek temizlikçi du. Düşme ve kazalardan dolayı yaralanan 6 kişi hayatını kaybederken 69 kişi ameliyata alınarak yapılan müdahalelerle kurtarıldı.
Açıklama yapan Beyin Cerrahi Op. Dr. M. Bülent Önal, "Siirt Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne Ocak-Nisan 2010 ayları içerisinde yüksekten düşme nedeniyle başvuran ve beyin cerrahi servisine 39 kişi yatırılırken, aynı dönemde trafik kazaları nedeniyle 25 kişi hastaneye yatırıldı. Mayıs ve Haziran ayları içerisinde trafik kazaları nedeniyle beyin cerrahi servisine 46, aynı dönemde yüksekten düşme nedeniyle 32 hasta hastaneye yatırıldı. Temmuz-Ağustos ve Eylül ayları döneminde yüksekten düşme vakalarında önemli bir yükseliş oldu. Kayıtlara göre acil serviste düşme nedeniyle başvuran hasta sayısı ortalama 650 iken, bunların 96 tanesi takip amaçlı beyin cerrahi servisine yatırıldı.
Trafik kazası nedeniyle servise 57 hasta yatırılırken, yüksekten düşme sonrası kafatasında çökme kırığı nedeniyle 16 hasta hastaneye yatırıldı. Temmuz-Eylül dönemi zarfında ise 3 hasta ameliyata alınamadan kaybedildi" dedi. Önal "İstatistiksel açıdan bakıldığında, Siirt'te kış ayları içerisinde düşme ve trafik kazaları nedeniyle ameliyat olan hasta sayısı, ilkbaharda yaklaşık 9 katına çıkarken, yaz aylarında bu oran 22 katına kadar çıkmaktadır" ifadelerini kullandı.
"MERDİVEN KORKULUKLARI YAPILMAYAN BİNALARA RUHSAT VERİLMEMELİ"
Yüksekten düşmelerin genelde damlardan ve apartman dairelerinde çocukların merdivenlerden düşmesi nedeniyle olduğunu, fiziki şartların göz önünde bulundurulması gerektiği belirten Beyin Cerahı Op. Dr. Önal, "Daha önce de belirttiğimiz gibi özellikle çocuk vakalarında, ailelerin basit koruyucu önlemlere riayet etmeleri çok önemli. İklimsel koşullar nedeniyle damda yatma alışkanlığının fazla olduğu Siirt gibi illerimizde çatı, dam, balkon ve merdivenlerin etrafına korkuluklar yapılması, hatta bina ruhsatı aşamasında bu tip eksikliği olan binalara ruhsat verilmemesi uygun koruyucu yöntemlerden olacaktır" diye konuştu.
Kategori : GÜNCEL