Kulaklıkla müzik dinliyorsanız dikkat!

  • Ana Sayfa
  • Kulaklıkla müzik dinliyorsanız dikkat!
Kulaklıkla müzik dinliyorsanız dikkat!
Kulaklıkla müzik dinlerken hayatını kaybeden genç kızın ardından uzmanlardan önemli bir uyarı geldi...Abone ol

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Hitay Güner, kulaklıkla yüksek sesli müzik dinlemesinin hem yaya güvenliğini hem de sürücülerin can güvenliğini tehlikeye attığını söyledi.

Genel Başkan Güner, bu konuda toplumsal bilince ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Uzmanlar, yüksek sesle müzik dinlemenin, başta işitme problemleri olmak üzere birçok rahatsızlığa neden olduğunu ifade ediyor.

Uşak'ta okula giderken taktığı kulaklıkla müzik dinleyen İlayda Topbay'ın, tren çarpması sonucu ölmesi gözleri tekrar bu konuya çevirdi. Türkiye'de özellikle okulların açıldığı dönemlerde birçok öğrenci müzik dinlerken trafik kazalarına kurban bakıcı bul gidiyor. Özellikle genç nesil arasında kullanımı yaygınlaşan iPhone, walkman ve cep telefonundan müzik dinleme alışkanlıkları ölümleri de beraberinde getiriyor. Özellikle trafikte hem sürücülerin hem de yayaların dikkatini dağıtan yüksek sesle müzik dinleme, can güvenliği için büyük tehlike oluşturuyor. Geçtiğimiz yaz döneminde kulaklıkla müzik dinleyen ikisi öğrenci üç kişi hayatını kaybetmişti.

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Hitay Güner, bu hususta toplumda 'bana bir şey olmaz mantığı' olduğunu söyledi. Yayaların ve sürücülerin kulaklıkla müzik dinlemesinin kanunla önlenemeyeceğini dile getiren Güner, "Yaşanan acılar var. Ancak insanlar yollarda araç kullanırken ya da yaya olarak bir yere giderken müzik dinliyor. İnsanların dikkatli olması için eğitim ve bilinç lazım. İnsanlar bilseler de yine de yanlışları yapıyorlar. Toplumumuzda 'Bana bir şey olmaz' mantığı var. Yaya ve sürücü dikkatini dağıtıyor. Ölümlü ya da yaralamalı kazalara neden oluyor. Uzman doktorlar kulaklıkla müzik dinlemenin 40 yaşından sonra yüksek sesle müzik dinleyenlerde işitme problemlerinin olacağını ifade ediyor." dedi.

"2030 YILINDA İŞİTME SORUNU YAŞAYAN KİŞİ SAYISI 78 MİLYON OLACAK"

Öte yandan, ABD'de yapılan bir araştırma, yukarıdaki tezin ne kadar haklı olduğunu gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, sinemadan eğlence salonlarına kadar yüksek sesin hakim olduğu bir çok alan, insanoğlunun duyma yetisini ortadan kaldırıyor.

Bilim adamları, sadece ABD'de 28 milyon kişinin farklı seviyelerde işitme kaybıyla karşı karşıya olduğunu söylerken, bu sayının 2030 yılında 78 milyonu bulacağını belirtti. Araştırmalara göre, işitme kaybının en büyük nedenleri ise gittikçe daha yüksek sesle yayın yapan sinemalar, ses kalitesi yüksek televizyonlar, radyo sistemleri ve özellikle gençlerin ellerinden düşürmediği MP3 çalarlar.

85 DESİBEL NORMAL

İşitme kaybında geri dönüş olmazken, özellikle 85 desibelin üstündeki tüm sesler, insan kulağı için tehdit oluşturuyor. Bir saat 110 desibellik müzik dinlemek, yaklaşık 8 saat ile 95 saat müzik dinlemek kadar kulağı yoruyor ve ona hasar veriyor. Yüksek volümlü ses, iç kulağa hasar vererek gençleri sağır ediyor; kulak çınlaması, uyku bozuklukları, huzursuzluk ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkları da beraberinde getiriyor.



Kategori : SAĞLIK