Trabzon'da vatandaşa baca uyarısı!

  • Ana Sayfa
  • Trabzon'da vatandaşa baca uyarısı!
Trabzon'da vatandaşa baca uyarısı!
Sonbahar ve kış aylarında soba, şofben ve baca zehirlenmeleri nedeniyle bir çok kişinin yaşamını yitirdiği belirtilerek, baca temizliklerinin yapılması gerektiği açıklandı.Abone ol

Her yıl sonbahar ve kış aylarında, onlarca vatandaşın soba, şofben ve baca zehirlenmeleri nedeniyle hayatını kaybettiği belirtilerek baca bakımları ve temizliklerinin sonbahar aylarında mutlaka yaptırılması gerektiği belirtildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Makine Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Şaban Bülbül, her yıl sonbahar ve kış aylarında, onlar metal kalem ca vatandaşın soba, şofben ve baca zehirlenmeleri nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlattı. Baca bakımları ve temizliklerinin sonbahar aylarında mutlaka yaptırılması gerektiğine dikkat çeken Bülbül, “Bu konuda yerel yönetimlere, ısıtma cihaz ve ekipmanlarını satan firmalara, bina yöneticilerine ve yurttaşlarımıza önemli sorumluluklar düşmektedir” dedi.

Bülbül, alınacak basit tedbirlerle üzücü olayların önüne geçilebileceğini kaydederek şu uyarılarda bulundu:

“Yatmadan önce sobaya kesinlikle yeni yakıt konulmamalıdır. Alçak basınçlı havalarda ölüm olayları artmaktadır. Bacalar, standartlara uygun değilse alçak basınçlı ve çok rüzgarlı havalarda soba ve şofben yakılmamalıdır. Baca bakımları ve temizlikleri sonbahar aylarında mutlaka yaptırılmalıdır. Tekniğine uygun yapılmamış, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar zehirlenmelere ve yangınlara neden olur. Bacalar, kömür gibi fazla miktarda is bırakan yakıt kullanıldığı takdirde 2 ayda bir, diğer yakıtlar (sıvı ve gaz gibi) kullandığı takdirde ise 3 ayda bir temizlettirilmelidir. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kaçak yakıt alınmamalıdır.

Kaçak yakıtlar zehirlenmelere ve ekipmanların bozulmasına neden olabilir. Bacalar standartlara uygun yaptırılmalı; baca çekişini arttırmak için baca yalıtımı yaptırılmalıdır. Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada delinen kısımda sızdırmazlık sağlanmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının, çatının en üst noktasından 1.5 metre daha yüksek olması sağlanmalı ve baca şapkası takılması ihmal edilmemelidir."



Kategori : GÜNCEL