Milas’a bağlı Damlıboğaz köyünde Milas Ziraat Odası’nın düzenlediği 3. Pamuk Hasat Şenliği hafta sonu gerçekleştirildi.
Şenliğe İlçe Tarım Müdürü Ali Akay, Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Şenlikte konuşan Ziraat Odası Başkanı Atıcı, Milas’ta pamuk üretim sahalarının Türkiye geneli aksine artmaya başladığını belirterek, 10 bin dönüm hair transplant cost in turkey lük arazide üretim yapıldığını ifade etti.
Atıcı, çiftçilerin alternatif ürünler sayesinde günlük ihtiyaçlarını karşılayabildiğini belirterek, ileriye dönük yatırımlar yapamadığını ifade ederek, “Bugün alternatif ürünler var. Ama bütün bu ürünler günü kurtarıyor. Yani çiftçi belki Bağ Kur’unu ödüyor, çocuğunu okutuyor, günlük geçimini sağlıyor ama hiçbir zaman sermaye birikimi yapamıyor. Ve dolayısıyla bir çiftçi arazi alımında, makine ekipman yenilemede ve diğer yatırımlarda hiçbir şekilde elinde artı bir sermaye bulunmadığı için ne yazık ki yıllardır birçok arazi hem satıldı, hem de üretim araçlarının bir kısmı çiftçiler tarafından piyasaya satıldı, yok edildi. İddia ediyorum ki şu anda birçok çiftçi pamuk 2 TL değil 5 TL dahi olsa bugün dönmek niyetinde değil.
Çünkü bütün alet ve ekipmanını sattı yok etti. Bazı çiftçilerimizi böyle küstürdük. Ama küsmeyen çiftçilerimiz var. Ne olursa olsun, ben pamuktan doydum, pamuktan gördüm diyen çiftçiler tekrar bütün teknolojiyi, bütün makine ve ekipmanını kullanarak geri dönmek istiyor. Ben de diyorum ki, madem çiftçi zor günde üretti devletimizin de burada çiftçiyi desteklemesi gerekir. Ben bu şekildeki piyasanın ancak çiftçiyi sürekli, istikrarlı bir şekilde pamuk üretimine döndüreceğine inanıyorum” dedi.
Milas İlçe Tarım Müdürü Ali Akay da, bu yıl pamukta 5 bin ton rekolte beklendiğini ifade etti.
Konuşmaların ardından çiftçi Ertuğrul Türk’ün sahibi olduğu 20 dönümlük üretim sahasında sezonun ilk hasadı gerçekleştirildi.
Kategori : GÜNCEL