Baraj Kütahya'nın yeni ekmek kapısı

  • Ana Sayfa
  • Baraj Kütahya'nın yeni ekmek kapısı
Baraj Kütahya'nın yeni ekmek kapısı
Eskişehir'in içme ve kullanma suyunun karşılandığı Porsuk Barajı, Kütahya'nın Sofya köyünün sakinlerine ekmek kapısı oldu. Abone ol

Eskişehir'in içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılandığı Porsuk Baraj Göletine kıyısı bulunan köylerde vatandaşlar, gölette avladıkları kerevitlerle geçimlerini sağlıyor.

Gölette teknesiyle avlanan Mahmut Çaksaz, Frig Vadisi'nde kalan Kütahya turkey hair transplant cost merkeze bağlı Sofça köyünde yaşadığını ve köyünün 1950 yılında Porsuk Baraj Göletinin kurulmasından dolayı taşındığını bildirdi.

Sofça'nın yerinin 1970'te barajın genişletilmesi nedeniyle ikinci kez değiştirildiğini belirten Çaksaz, daha sonra kooperatif kurarak geçimlerini barajda avladıkları sazan balığı ve kerevitten sağlamaya başladıklarını anlattı.

Çaksaz, köylerinin taşınmasına neden olan barajın şimdi ekmek tekneleri olduğunu, avladıkları kerevitleri Afyonkarahisar'daki fabrikaya kilogramı 5 liradan sattıklarını kaydetti.

İki kez istimlak edildi

60 yılda iki kez istimlak edilen köyün, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün doğumunun 100'üncü yılına rastlayan 1981'de Kütahya'da ''örnek köy'' seçildiğini anımsatan Çaksaz, ''Sofça'da 30 hanede yaşıyoruz. Ekmeğimizi barajdan sağlıyoruz. Kooperatifimiz kanalıyla alınan avlanma hakkı ile yakaladığımız kerevit ve balıklarla geçiniyoruz. Bazen günde 10-15 kilogram kadar elde ettiğimiz kerevitler önemli bir gelir kaynağı oldu'' dedi.

Çaksaz, baraj suyunda son yıllarda gördükleri kirlenmenin su ürünlerine zarar vermesinden endişelendiklerini sözlerine ekledi.



Kategori : GÜNCEL