Yaşanan vahşeti böyle anlattılar

  • Ana Sayfa
  • Yaşanan vahşeti böyle anlattılar
Yaşanan vahşeti böyle anlattılar
Diyarbakır'daki sempozyum 12 Eylül döneminde Diyarbakır Cezaevi'nde yaşanan vahşeti bir kez daha gözler önüne serdi.Abone ol

Diyarbakır Askerî Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu tarafından düzenlenen sempozyum, 12 Eylül döneminde Diyarbakır Cezaevi'nde yaşanan vahşeti bir kez daha gözler önüne serdi. O dönemin tutuklusu ve cezaevi görevlilerinden oluşan 500'e yakın kişi ile görüşen komisyon üyesi Nimet Tanrıkulu, Diyarbakır Cezaevi'nde yaşatılanları anlatmanın mümkün olmadığını söyledi.

Diyarbakı seo hizmeti r Askeri Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu tarafından düzenlenen 12 Eylül döneminde Diyarbakır Cezaevi'nde yaşanan vahşeti anlatan sempozyum başladı. Sivil toplum örgütü temsilcileri, aydın, gazeteci, siyasetçi ve Diyarbakır Cezaevi mağdurları ile ailelerinin katıldığı sempozyum "Türkiye Diyarbakır Askeri Cezaevi ile Yüzleşiyor" başlığıyla yapılıyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda yapılan sempozyumun açış konuşmasını 'Diyarbakır Askeri Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu'ndan Nimet Tanrıkulu yaptı. Tanrıkulu, komisyonun cezaevinde yaşanan vahşeti açığa çıkartmak ve bu süreçle yüzleşmek için kurulduğunu söyledi. Komisyonun çalışmalarını sürdürürken çok özel süreçler ve tanıklıklar yaşadığını belirten Tanrıkulu, "Tanıklıklarımız ruhlarımızda yeni travmalara neden oldu." dedi. Bu sürece tanıklık etmek ve hukuksal bir delil olması açısından o dönemin tutuklusu, tutuklu yakınları ile cezaevi görevlilerinden oluşan 500'e yakın kişi ile görüşmeler yaptıklarını anlatan Tanrıkulu, "5 bin kişinin kaldığı kabul edildiğinde belki de biz bunların yüzde 10'u ile görüşme gerçekleştirmiş olduk. Bu öyle kolay olmadı, Türkiye'nin dört bir yanını dolaşarak bunu gerçekleştirdik. Hatta randevulaştığımız kimi mağdurlara yetişemedik. Yaşamlarını yitirdiler. Bu anlamıyla biz onlara ulaşmakta geç kaldık." diye konuştu. Görüşmeleri videoya kaydederek bant çözümlerini yaptıklarını ve ön raporlarını hazırladıklarını da aktaran Tanrıkulu, "Tanıkları dinlerken, 'Diyarbakır Cezaevi anlatılmaz, ancak yaşanır' sözünü daha iyi anlayacaksınız." dedi.



Kategori : GÜNCEL