Japonya ve Çin'den karşılıklı restleşme

  • Ana Sayfa
  • Japonya ve Çin'den karşılıklı restleşme
Japonya ve Çin'den karşılıklı restleşme
Uzakdoğu Asya'nın iki devi arasında soğuk rüzgarlar esiyor. Japonya Başbakanı Naoto Kan tansiyonu düşürdü.Abone ol

Japonya Başbakanı Naoto Kan, Pekin ile Tokyo arasındaki tartışmalı Doğu Çin Denizi'ndeki Diayu adası açıklarında 7 Eylülde bir Çin balıkçı teknesinin Japon deniz devriyesi tarafından alıkonulmasıyla başlayan gerginlik nedeniyle ''Çin- washington seo Japon ilişkilerinde soğukkanlı olunması'' çağrısında bulundu.

BM küresel zirvesi nedeniyle New York'ta bulunan Kan, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''her iki ülkenin de çok önemli uluslararası sorumlulukları bulunduğunu'' söyledi.

Krizin para piyasalarını etkilemesi konusunda Kan, Japon yenine geçen hafta yapılan müdahelenin gerekli olduğunu savunarak, ''ancak Çin balıkçı teknesinin gözaltına alınmasından sonraki süreçte doların yene karşı ani yükselişi konusunda bilgisi bulunmadığını, ülkesinin para haraketiyle ilgili fazla birşey söylemek durumunda olmadığını'' söyledi. Bazı ekonomi çevreleri, krizin Japon Merkez Bankası tarafından yenin değerinin düşürülmesi amacıyla kullanıldığını öne sürmüştü.

RESTLEŞME

Öte yandan, tekne krizi nedeniyle Çin Başbakanı New York'ta Japon Başbakanı ile görüşmezken, Pekin de Tokyo ile bakanlar düzeyindeki görüşmeleri askıya aldı.

Japonya, söz konusu teknenin mürettebatından 14'nü daha önce serbest bırakırken, teknenin kaptanını da dün serbest bıraktığını açıklamıştı.



Kategori : DÜNYA