PKK kalıcı ateşkes için hangi kartı açtı?

  • Ana Sayfa
  • PKK kalıcı ateşkes için hangi kartı açtı?
PKK kalıcı ateşkes için hangi kartı açtı?
Ateşkes kararını 20 Eylül'den itibaren bir hafta uzatan PKK, kalıcı ateşkes için 'İmralı' şartını öne sürdü: 'Öcalan'ı muhatap alın!'Abone ol

Eylemsizlik sürecini 20 Eylül'den itibaren bir hafta uzatan terör örgütü PKK, kalıcı ateşkes için şartlarını sıraladı. Terör örgütü, eylemsizlik sürecini kalıcı hale getirmek için 'İmralı kartı'nı açtı. Öcalan'ın muhatap alınmasını isteyen PKK, devletten olumlu sinyaller gelmesi halinde terör örgütünün imaj ve vitrinini yenilecekleri mesajı verdi.

PKK'nın uzattığı "eylemsizlik" kararını "kalıcı silah bırakmaya" çevirmeye yöne amazon ads lik sivil baskı artarken örgüt içinde de yeni bir dönem başladı. Habur sonrası kesilen sürecin devamı için sessiz diplomasinin devreye girmesi ve İmralı'yla temas trafiğinin hızlanması karşısında topluma "yeni yüzler" le çözüm projesi sunulması planlanıyor.

Sabah gazetesinin haberine göre, önümüzdeki dönemde, terör örgütünün simge isimleri yerine yıpranmamış yeni yüzler ön plana çıkarılacak. Bunlar, örgüte 2000'li yıllarda katılmış, üniversite mezunu, birikimli isimlerden seçilecek.

IRA DEĞİL ETA MODELİ

PKK'nın silah bırakması için bir süredir uluslararası aktörler IRA (İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu) modelini tartışırken son günlerde Türkiye'ye özgü, ETA-İspanya benzeri çözüm arayışı gündeme geldi. İspanya'da örgütün lider kadrosu tasfiye edilirken tabanla bağı koparılmıştı. Bu gelişme üzerine Bask bölgesinin bağımsızlığını savunan ETA yeni aktörlerle yeni bir süreç başlatacağını belirterek ateşkes ilan etmişti.

Ancak sık sık ateşkes ilan edip sonra ihlal eden ETA, toparlanmak için siyasi kanadı Batasuna'yı sahneye sürmüştü. Terörle ilişkisini kesemeyen Batasuna ise kapatılmıştı. PKK'nın lider kadrosunun ise İspanya deneyimini gözeterek, "silah bırakma ve yeni isimlerle siyaset yapma" formülünü aynı anda uygulayacağı konuşuluyor.

FİDAN'IN TEMASLARI

Öte yandan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ABD temaslarının, Irak'ın kuzeyindeki lider kadroya yönelik boyutlar da içerdiği ileri sürülüyor. 19 Eylül pazar günü Ankara'da yapılan güvenlik zirvesinde "Devlet, kendisini örgüte endeksleyemez. Önemli olan bölgedeki halkın kazanılmasına dönük projelerin aralıksız sürdürülmesi" kararı alınmasına dikkat çekiliyor. Bu arada, baş döndürücü trafik karşısında

ÖCALAN İNFAZ EMRİ Mİ VERDİ?



Kategori : GÜNCEL