Diyarbakır karpuzu tarih olacak

Diyarbakır karpuzu tarih olacak
Üretimi sürekli azalan Diyarbakır karpuzu tarih olmak üzere. Kapruz artık sembolik olarak yetiştiriliyor. Abone ol

Bir elin parmağını geçmeyen bir kaç çiftçi, sadece karpuz festivalindeki 5 bin TL'lik ödülü almak için Diyarbakır karpuzu üretiyor. Sınırlı sayıdaki Diyarbakır karpuzunun hasadı 20 gün önce sona erdi.

Her yıl kilo kaydeden karpuzun bu yılki en büyüğü 38 kilogram olarak tespit edildi. Sınırlı say kara seo ıda çiftçilerin ürettiği karpuzları tartarak teslim alan İl Tarım Müdürlüğü, yapılacak ödül töreni için karpuzları soğuk hava deposunda koruyor. Diyarbakır karpuzunun yok olma sebebi ise İsrail ve Avrupa ülkelerinden gelen yabancı tohum. Geleneksel yerli tohum, daha sağlıklı ve lezzetli olmasına rağmen daha az verim ve daha az dayanıklılık gösterdiği için tercih edilmiyor. Yabancı tohumda ise verim ve dayanıklılık oranı yüksek. Ancak bu tohumlar hibrit olduğu için çiftçiler her yıl yeniden satın almak zorunda kalıyor. Üreticiler tohumu üreten ülkenin bağımlısı haline geliyor.

40 yıl öncesine kadar geniş bir ekim alanı olan Diyarbakır karpuzu şu an Dicle nehri kıyısındaki Erimli, Terzihan, Dürümlü, Sivritepe, Güzel, Bağıvar, Yukarı Kılıçtaşı, Tepe, Develi, Kervanpınar, Yuvacık, Şükürlü, Başaklı, Ambar, Göksu, Şahabar, Harbejan köyleri ile Bismil ilçesinde 300 dönümlük alanda kısıtlı olarak üretiliyor. Buradaki çiftçiler Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ve Tarım Bakanlığı'nın verdiği ödülleri almak için karpuz yetiştiriyor. Kurumlar karpuzun yok olmaması için her ödül töreni düzenliyor ve en büyük karpuzu yetiştiren çiftçilere ödül veriyor. Yani ödül olmazsa Diyarbakır karpuzu tarihe karışmış olacak.



Kategori : GÜNCEL