Hamamönü'nde ramazan bir başka

  • Ana Sayfa
  • Hamamönü'nde ramazan bir başka
Hamamönü'nde ramazan bir başka
Altındağ Belediyesi tarafından düzenlenen ve her günü farklı bir coşkuyla geçen Hamamönü Ramazan Etkinlikleri tüm hızı ile sürüyor.Abone ol

Etkinlikler kadar o bölgede kurulan stantlar da ilgi çekiyor. Sadece Ankara’dan değil Türkiye’nin dört bir tarafından getirilen ürünlerin satıldığı stantlar onlarca hikaye barındırıyor. Özellikle körüklü çizme, Mevlevi tatlısı ve koleksiyon standı büyük ilgi görüyor.

Gelibolu’nun Mevlevi tatlısı da Hamamönü’nde

Yaklaşık 50 stant ve onlarca masada gıdadan hediyelik eşyaya kadar birçok ürünün satışa sunulduğu Hamamönü’nde hem adıyla hem de lezzetiyle Mevlevi tatlısı dikkatleri çekiyor. Mevlevi tatlısının Çanakkale Gelibolu Mevlevihanesi’nde asırlar önce üretildiğini söyleyen stant görevlisi Nimet Pulathaneli (57), “Mevlevi tatlısı zaman içinde unutulmuş bir lezzet oldu. Sonra araştırmacılar ve yatırımcılar sayesinde gün ışığına çıkarıldı. Formülüne ulaşıldı. Seri üretime geçildi ve tüm Türkiye’nin beğenisine sunuldu” dedi.

İçinde hurma, incir, kayısı ve daha birçok m seo hack eyvenin kurusu bulunan Mevlevi tatlısı, çeşitli baharatlarla da tatlandırılıyor, ayrıca glüten de içermiyor.

“Mevlevi tatlısı diğer tatlılar içinde en az bilinen olduğu için insanlar alıp evlerine götürme noktasında tereddüt ediyorlar” diyen Pulathaneli, isminin ve lezzetinin az bilinmesine rağmen insanların Mevlevi tatlısının tadını sevdiklerini söyledi.

Eski paralar yeni alıcılarını buluyor

Yüzlerce eski paranın bulunduğu stand da Hamamönü’nde Ankaralıların ilgisini en çok çeken standların başında geliyor. 13 yaşında eski para biriktirmeye başladığını belirten Ahmet İnciler (60), bu merakını yıllar içinde ticarete döktüğünü, zaman içinde diğer antika eşyaları da toplamaya başladığını söylüyor.

“Köylerden, evlerden, eskicilerden topladığım eski paraları ve antikaları yıllardır satıyorum. İnsanların eski eşyalara merakı çok fazla. Burada da çok fazla ilgiyle karşılaşıyorum. Satışlar da iyi. Geçen sene de buradaydım ve aynı ilgiyle karşılaştım” diyen İnciler, paraların tarihi değeri olduğu için insanların ilgisini çektiğini ifade etti.

İnciler, Cumhuriyetin ilk yıllarına ait paraların çok değerli olduğunu, piyasada 100-150 bin TL’ye alıcı bulduğunu da sözlerine ekliyor.

Efelerin körüklü çizmesi Hamamönü’nde

Sergilediği ve satışını yaptığı ürün kadar kıyafetiyle de dikkat çeken körüklü çizmeci Zeki Avcıoğlu, adeta Hamamönü’nün ilgi odağı. Aydın Söke’den gelip Hamamönü’nde stant açan ve kültürel bir değeri tanıtmaya çalışan Zeki Avcıoğlu, 70 yaşını aşmasına rağmen sanatını sürdürüyor.

Zeki Avcıoğlu, “Çizmenin dışı dana derisinden, iç astarı ise keçi derisinden yapılır. Bu çizme güzel bir aksesuarın ötesinde, körüklü yapısından dolayı ayağı terletmez, serin tutar. Kışın ise ayağı soğuktan korur, sıcak etkisi yapar. Çizmenin derisi yağlı olan çeşidi bahçede tarlada giyilir. Yağlı olduğu için suya dayanıklıdır, kir de tutmaz. Diğer çeşidi ise çarşıda giyilirdi. 50 yıl önce insanların ayakkabı tercihi bu şekildeydi.” diyerek kendi üretimi körüklü çizmeler hakkında bilgi veriyor.

Zeki Avcıoğlu, artık her şeyin eskide kaldığını, insanların körüklü çizmeden vazgeçmeye başladıklarını, ayrıca kendisinden sonra mesleği devam ettirecek birinin olmadığını, bu duruma da çok üzüldüğünü de sözlerine ekliyor.

Hamamönü’nde eğlence devam ediyor

Her gün farklı bir eğlence farklı bir tat sunan Hamamönü’nde Ramazan coşkusu tüm hızıyla devam ediyor. Konserler, oyunlar, söyleşiler, dinletilerle renklenen Hamamönü, birçok gösteriye de sahne oluyor. Ağzından dev ateş topları çıkaran Ateş Adam, akşamın karanlığını aydınlatırken, sahnelenen orta oyunları Hamamönü’nü kahkahaya boğuyor. Kültür Sanat Evi’ndeki edebiyat ve sanat söyleşileri ise dinleyenleri farklı alemlere götürüyor.

Ankara Milletvekili Aşkın Asan Hamamönü’ndeydi

Her gün farklı bir siyasiyi iftarda konuk eden Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin dün akşamki misafiri ise Ak Parti Ankara Milletvekili Aşkın Asan oldu. Altındağlılarla Ulucanlar Cezaevi’nde iftar yapan Aşkın Asan, daha sonra Hamamönü’ndeki Ramazan etkinliklerine katıldı.



Kategori : GÜNCEL