Allianoi'de yeni bir skandal daha!

  • Ana Sayfa
  • Allianoi'de yeni bir skandal daha!
Allianoi'de yeni bir skandal daha!
Allianoi’yi örtmek için kullanılan kumların antik kente hayat veren İlya Çayı'ndan kaçak alındığı ortaya çıktı. Abone olİzmir'in Bergama İlçesi’nde yapımı tamamlanan Yortanlı Barajı'nın suları altında kalacağı için geçen hafta kumla kaplanmaya başlanan Allianoi Antik Kenti'nde kullanılan kumların kaçak alındığı, önceki gün aktivistlerin yaptığı eylemden sonra gözaltına alınmalarıyla ortaya çıktı.

Bergama İlçe Jandarma Komutanlığı yetkilileri tarafından zincirleri kesilerek gözaltına alınan aktivistlerin, alanda çalışan müteahhitlerin kullandıkları kumu kaçak olarak elde ettiklerini ihbar etmele sağlık seo ri ve şikayette bulunmaları üzerine jandarma, Ayaskent Belediye Başkanı Hasan Gürsel Altuğ ile birlikte Allianoi Antik Kenti'ne can veren İlya Çayı'nın belde sınırları içerisinde kalan bölümüne giderek dere içerisinden alınan kum ile ilgili tutanak tuttu.

Yapılan inceleme sonucu aralarında Allianoi'nin üzerinin kapatılmasında kullanılan kumun da bulunduğu, Yortanlı Barajı'nın alt tarafından bulunan ve yüzde 50’si tamamlanmış durumda olan Çaltıkoru Barajı'nda kullanılan kumların kaçak olarak alındığı ortaya çıktı. Jandarma işlem yapılması için İzmir İl Özel İdaresi’ne yazdı. İzmir İl Özel İdaresi yetkilileri DSİ'nin Zağanoz Köyü'nde kum almak için bir yerinin olduğunu, ancak bu alan dışından malzeme alındığının jandarma tarafından tespit edildiğini ifade etti.

AYASKENT DERTLİ

Ayaskent’in DP'li Belediye Başkanı Hasan Gürsoy Altuğ, bölgedeki barajların yapımı nedeniyle ortaya çıkan kum ihtiyacının Bakırçay Ovası’nın birinci kalite tarım toprağından karşılandığını anlattı. Yortanlı Barajı'nın sularından en fazla yararlanacak belde olan Ayaskent Belediye Başkanı Hasan Gürsoy Altuğ, ovada, Ayaskent mücavir alanı içinde 25 ayrı yer kazıldığını belirtti. Toprak taşıyan kamyonların alandan eksik olmadığını dile getiren Altuğ, şöyle dedi:

“Çaltıkoru Barajı, Yortanlı Barajı ve Allianoi’de kum ihtiyacını bizim mücavir alanımızdan karşılıyorlar. İmar sınırımıza girdikleri de oldu, onlara müdahale edebildik. Ancak mücavir alan için ilçe özel idaresi sorumluluğunda, ruhsat alma durumu yok. Köylüye parayı veriyorlar sonra da 1 gece içinde zeytin ağacı, mahsul ne varsa koparılıyor ve tarlaların yerinde devasa çukurlar oluşuyor. Bu çukurların bazılarının derinliği 15-20 metreyi geçiyor. Nereden kum aldıklarına bakmıyorlar. 1'inci derece sit alanı olan yerden bile kum aldılar.



Kategori : GÜNCEL