İsveç'teki seçimlerde sağ blok önde

  • Ana Sayfa
  • İsveç'teki seçimlerde sağ blok önde
İsveç'teki seçimlerde sağ blok önde
İsveç'te yapılan genel ve yerel seçimlerin ilk sonuçlarına göre, iktidar partilerinin oy oranı 48.2 oldu.Abone ol

İsveç'te yapılan genel ve yerel seçimlerin ilk sonuçlarına göre, iktidar partilerinin oy oranı 48.2 oldu. Seçimde yine ilk sonuçlarına göre, yabancı karşıtı Sverige Demokrat Parti de meclise girmek için gerekli barajını aştı.

İsveç'te yeni başbakan ile meclis üyelerini ve yerel yöneticileri seçmek için bugün yapılan oy verme işlemi, Türkiye saatiyle 21.00'de sona erdi.

Bu sabah Türkiye saatiyle 09.00'da başlay amazon ads an sezimlerde 18 yaşını dolduran her İsveç vatandaşı, İsveç meclisinin yeni üyelerini belirlemek, yerel yöneticileri ve il genel meclisi üyelerini seçmek için sandık başına gitti.

Bu arada ilk sandık çıkışı sonuçlara göre yapılan ilk tahminlere göre, iktidarda bulunan sağ blok partiler yüzde 48.2 oy oranı ile çoğunluğu yeniden elde ediyor.

İktidardaki Fredrik Reinfeldt başkanlığındaki 4 ortaklı sağ blok partiler çoğunluğu elde ediyor, ancak yabancı karşıtı Sverige Demokrat Parti (SD) de iktidar olma konusunda kilit röle sahip parti haline gelebilecek.

İsveç devlet televizyonu SVT ile özel televizyon kanalı TV4'ün verdiği sandıklardan gelen ilk tahmini sonuçlara göre, Moderat Parti (Muhafazar Parti), Center Parti (Merkez Parti), Folk Parti (Halk Parti) ve Kristdemokraterna (Hristiyan Demokrat Parti)'nin oluşturduğu sağ blok partiler oyların yüzde 48.3'ünü aldı.

Sosyal Demokrat Parti'nin başını çektiği sol blokta yer alan Venster Parti (Sol Parti) ve Miljö Partinin (Çevre Partisi) ise yüzde 43.6 oranında oy aldı.

Yabancı ve İslam karşıtı söylemleri ile tanınan Sverige Demokrat Parti (İsveç Demokrat Partinin ise oylarını önemli ölçüde artırdığı, meclise girmek için gerekli olan yüzde 4 barajını aşarak, 6.7 oranında oy alıp, İsveç'teki 4. büyük parti konumuna geldığı belirtiliyor.

Uzmanlar, bu oy oranı ile SD'nin, koalisyon görüşmelerinde kilit parti haline geldiğine dikkati çekiyor. Ancak sağ ve sol blokta yer alan partiler, seçim öncesinde, seçim sonucu ne olursa olsun, hükümet kurmak için SD ile işbirliği yapmayacakları konusunda seçmenlerine söz verdiler.



Kategori : DÜNYA