Akdamar'dan ilahi sesleri yükseldi

  • Ana Sayfa
  • Akdamar'dan ilahi sesleri yükseldi
Akdamar'dan ilahi sesleri yükseldi
95 yıl aradan sonra Akdamar'daki ayini yönetin Ateşyan, kilisenin korunmasından dolayı müteşekkir olduğunu söyledi.Abone ol

Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Vekili Aram Ateşyan, Akdamar Kilisesi'ndeki ayinde, ''Bizim için önemli olan, müze statüsünde korunan kilise binasının gelecek nesillere aktarılmasıdır. Çünkü bir sanat değeri olan kilise bir kültür abidesidir ve bu nedenle insanlık onun ortak sahibidir'' dedi.

Akdamar Kilisesi'nde saat maryland seo 11.00'de başlayan ayin, yaklaşık 2 saat sürdü.

Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Vekili Ateşyan, koro eşliğinde okunan ilahiler ve duaların ardından yaptığı konuşmada, kutsal haçın yüceltilişinin kutlandığı bu günlerde, uzak diyarlardan gelerek, kutsal haçın adını taşıyan Akdamar Kilise'sinde toplandıklarını belirtti.

Tarihini anlattı

Kilisenin Kral Gagik döneminde yapıldığını hatırlatan Ateşyan, Kral Gagik'in yaptığı sosyal, ekonomik ve imar alanlardaki çalışmalarla tarihteki yerini aldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''İçinde bulunduğumuz kilise, Kral Gagik'in inşa ettirdiği ve mimar Manuel'in yarattığı bir mimarlık şaheseridir. İşte bugün bu kilisede dua etmenin ve 11 asırlık bir ruhani geleneğe paydaş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Temelleri 915 yılında Ermeni Kilisesi örf ve adetlerine göre atılan kilise 921 yılında ibadete açıldı. 6 yıl boyunca mimar, amele, taş işçisi ve resim ustası, bu kutsal kiliseyi inşa edip Tanrının görkemine adadı. Ahtamar Adası bir süre, Ermeni Kilisesi'nin katolikosluk merkezi olarak kilise tarihimizdeki yerini aldı. Bunun yanı sıra 12. yüzyıla kadar katolokosluğa bağlı bir episkoposluk merkezi oldu. 12. yüzyıldan sonra ise 1895 yılına kadar yerel bir patriklik merkezi olan Ahtamar Katolikosluğu, 1. Dünya Savaşı dönemine kadar İstanbul Patrikliğine bağlı olarak hizmetini sürdürdü.''



Kategori : GÜNCEL