Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Erkan Tümtaş, küçük yaşlardaki çocukların şikayetlerini tam olarak anlatamadıklarından görme bozukluklarının çok uzun süre farkına varılamayabileceğini belirtiyor.
Çocuklarda görme duyusunun gelişimi 9 ile 11 yaşları arasındaki dönemde tamamlanıp ve doğumdan bu zamana kadar geçen sürede farkına varılmayan ve tedavi edilmeyen göz problemlerinin kalıcı olabileceğine dikkat çeken Tümtaş, "Çocukların beyni son derece hızlı bir şekilde farklı duru south dakota seo mlara uyabilme yeteneğine sahiptir ve daha net bir görüş sağlamak için görüşün net olmadığı gözden gelen bulanık görüntüyü veya çift görmeye yol açtığı için kayma olan gözün görüntüsünü ihmal ederek yok sayar. Bunun sonucunda ise gözlük camları ile düzeltilemeyen kalıcı görme azlığı olarak da tanımlanabilecek olan göz tembelliği (ambliyopi) oluşur. Erken tanı ve tedavi ile bu durumun önlenmesi ve normal bir görme gelişiminin sağlanması mümkündür. Özellikle yakın akrabalarında göz tembelliği, şaşılık veya görme kaybı hikayesi olan çocuklar daha büyük risk altındadır. Fark edilmeyen görme bozuklukları okul çağına gelindiğinde ise öğrenmeyi zorlaştırarak çocuğun okuldaki başarısını etkileyebilir. Gözlerin duruşu veya çocukların bazı hareketleri olası bir görme sorununun habercisi olabileceğinden anne ve babalar böyle işaretler açısından uyanık olmalı ve zaman geçirmeden bir göz doktoruna başvurmalıdır." ifadelerini kullandı.
BU BELİRTİLERE DİKKAT
Çocuk göz teması kurduğunda her iki gözü birbirine paralel durmuyorsa, gözlerden birinde içe ya da dışa kayma ya da iki göz birbirinden bağımsız hareket ediyormuş izlenimi varsa göz doktoruna başvurulması gerekiyor. Belirtilerin başlıcaları sunlar: "Okurken veya televizyon seyrederken başını sürekli bir yöne çevirme, başını eğme, bir gözünü kapalı tutma, sık sık göz kırpma, gözlerini kısma ya da ovalama Okur veya yazarken çok yakından bakma, satır kaydırma veya sürekli parmakla takip etme Yakın işleri sevmeme, kısa sürede dikkat dağılması veya dalgınlaşma Oyun oynarken topu tutma, ayakkabı bağlama veya düğme ilikleme gibi el-göz koordinasyonu gerektiren işlerde zorlanma Okulda tahtayı netleştirebilmek ve yazılara odaklanabilmek için sürekli kendini zorlama sonucu oluşabilecek sık başağrısı şikayeti."
Kategori : SAĞLIK